sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Raamatun mukainen oikeudenmukaisuus

“This is a court of law, young man, not a court of justice.” ~ Oliver Wendell Holmes, Jr.Raamatun Jumala on hyvä ja oikeudenmukainen, täydellinen jopa. Esikuvaksi kelpaava moraalin ja lain ohjenuora. Tutkitaan siis, mitä Raamattu kertoo meille hyvästä, pahasta ja oikeudenmukaisista rangaistuksista.2. Mooseksen kirja 10:20
20 Mutta Herra kovetti faraon sydämen, eikä farao päästänyt israelilaisia lähtemään.
Tämä on kohdasta missä Israelin kansa on Egyptissä orjuudessa ja Jumala lähettää Egyptiläisten kiusaksi vitsauksia, jotta faarao päästäisi Israelin kansan lähtemään. Yllämainittu kohta kertoo että Herra kovetti faaraon sydämen. Jumala itse varmisti, että saa lähettää viimeisen vitsauksen. Mikä tämä oli?

2. Mooseksen kirja 12:12
12 Sinä yönä minä kuljen läpi Egyptin ja surmaan Egyptin jokaisen esikoisen, niin ihmisten kuin eläintenkin. Minä, Herra, annan tuomioni kohdata kaikkia Egyptin jumalia.
Kaikki esikoiset Egyptin kansasta surmattiin. Kaikki. Miten faaraota rangaistiin päätöksestään? Tappamalla suuri määrä lapsia ja eläimiä.


4. Mooseksen kirja 25:6-8
6 Itkiessään pyhäkköteltan ovella israelilaiset, Mooses ja koko kansa, saivat nähdä, kuinka muuan mies palasi heimonsa pariin midianilainen nainen mukanaan.
7 Pinehas, joka oli pappi Aaronin pojan Eleasarin poika, astui silloin esiin väkijoukosta. Hän otti käteensä keihään,
8 meni miehen jäljessä teltan perälle ja lävisti keihäällä molemmat, israelilaisen miehen ja midianilaisen naisen, nauliten heidät siihen paikkaan. Silloin israelilaisia ahdistanut vitsaus lakkasi,
Niin hirvittävän paha teko on vääräheimoisen naisen kanssa oleskelu, että Jumalan mielestä oikeamielinen teko on pistää molemmat keihäällä kuoliaaksi. Eikä pelkästään oikeamielinen, se on jopa niin hyvä että Jumala leppyy.


5. Mooseksen kirja 13:6-9
6 "Vaikka veljesi, oman äitisi poika, sinun oma poikasi tai tyttäresi, vaimosi, jota rakastat, tai paras ystäväsi salaa houkuttelisi sinua palvelemaan vieraita jumalia, joita sinä ja sinun esi-isäsi ette ole entuudestaan tunteneet,
7 niiden kansojen jumalia, jotka asuvat teidän ympärillänne maan äärestä toiseen, lähellä tai kaukana,
8 älä suostu hänen ehdotukseensa äläkä kuuntele häntä. Älä sääli häntä, älä osoita hänelle armoa äläkä salaa hänen rikostaan,
9 vaan surmaa hänet. Heitä itse ensimmäinen kivi, ja sinun perässäsi tulkoot kaikki muut.
Epäusko ja vääriin jumaliin uskominen on tietenkin kauhistuttavaa. Jumalan määräyksestä siis kivitettäköön omankin perheen jäsenet, jotka tällaista harrastavat.


Jesaja 13:11-16
11 Minä, Herra, vaadin maailman tilille pahuudestaan ja jumalattomat synneistään. Minä teen lopun röyhkeiden ylimielisyydestä, painan maahan väkivaltaisten ylpeyden,
12 ja ihmisiä on oleva vähemmän kuin puhdasta kultaa, vähemmän kuin Ofirin jalokultaa.
13 Sen tähden taivaat järisevät ja maa järkkyy sijoiltaan Herran Sebaotin suuttumuksen vuoksi hänen vihansa päivänä.
14 Kuin pakosalle ajetut gasellit, kuin lampaat, joilla ei ole paimenta, niin kukin karkaa oman kansansa luo ja pakenee omaan maahansa.
15 Jokainen, joka tavoitetaan, lävistetään, jokainen, joka saadaan kiinni, kaatuu miekkaan.
16 Heidän sylilapsensa lyödään murskaksi heidän silmiensä edessä, heidän talonsa ryöstetään ja naiset raiskataan.
Synnin palkka on kuolema, kuten opetettu on. Lisäksi lapsien murskaksi lyöminen ja naisten raiskaaminen.


2. Kuninkaiden kirja 2:23-24
23 Elisa lähti sieltä Beteliin. Kun hän nousi rinnettä, kaupungista tuli pikkupoikia, jotka pitivät häntä pilkkanaan ja huusivat hänelle: "Tule tänne, kaljupää! Tule tänne, kaljupää!"
24 Hän kääntyi katsomaan pilkkaajiaan ja kirosi heidät Herran nimeen. Heti tuli metsästä kaksi karhua, ja ne raatelivat neljäkymmentäkaksi poikaa kuoliaaksi.
Kaljujen ihmisen mieltä arvatenkin sykähdyttää, ettei heitä Raamatunkaan mukaan käy pilkkaaminen, mutta toivoakseni harvan mielestä minkäänlaisesta ihmisen, edes profeetan, pilkkaamisesta oikeudenmukainen rangaistus on kuoliaaksi raateleminen.

Yllä olevat otteet ovat kaikkea muuta kuin kattava kokonaisuus Vanhan Testamentin opetuksista. Yritin kuitenkin ottaa näytteitä erilaisten rikosten laadusta ja niihin sovelletuista rangaistuksista. Tässä kohtaa haluan lukijan heijastavan mainittuja tapauksia omaan käsitykseensä moraalista ja oikeudesta. Tahdon vielä muistuttaa, että koska Jumala on täydellinen ei hänellä ole syytä muuttaa omia käsityksiään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti